2018 – 2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Sigara İçmeyen Personele yönelik Pozitif Ayrımcılık Uygulaması hayata geçiriliyor.
2018 – 2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında Sigara İçmeyen, Tütün Mamulleri Kullanmayan Personele yönelik Pozitif Ayrımcılık Uygulaması hayata geçiriliyor.
Pozitif Ayrımcılık Uygulaması kapsamında Sigara Kullanmayan personel günlük mesaisinden 30 Dakika daha erken çıkabilecek.
Ayrıca 1 yıl içerisinde kendisine tanınan Yıllık İzin süresine ek olarak 7 Günlük Ek Yıllık İzin hakkına da sahip olacak.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2018-2023 tamamlandı. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ tarafından AA Editör Masası’nda kamuoyu ile paylaşıldı.
Sigara İçmeyen personeller için hazırlanacak olan eylem planı kapsamında personellere Pozitif Ayrımcılık uygulanmaya başlanacak.
Bu kapsamda 1 yılını dolduran personellere yasal olarak sunulan Yıllık İzin hakkının yanında personellere 7 güne kadar Ek İzin imkânı sunulacak.
Bu izin Ücretli İzin kapsamında yer alacak ve personeller ek olarak aldıkları 7 günlük izin sürecinde de maaşlarını alabilecekler.
Bunun yanında personellerin düzenli olarak sigara molası kullanmak istemesine bağlı olarak ortaya çıkan personeller arasındaki eşitsizliği ortadan kaldırmak adına günlük 7.5 saat olan çalışma süresinin Sigara İçmeyen Personeller için 7 saate çekilmesi ve personellerin 30 dakika erken işten çıkması da gelecek olan yenilikler arasında.
Bu erken çıkışlarda normal mesai sürecinden sayılacak olup personellerin aylık maaşlarına bir etki yaratmayacak.
Bunun yanında Sigara İçmeyen Vatandaşlar için farklı Vergi İndirimleri, İşe Alım Süreçlerinde Öncelik, Aile ve Çocuk Yardımlarının Arttırılması, Sigorta Primleri İçin İşverene Destek Sağlanması gibi birçok ek detayda ilgili eylem planında kendisine yer bulmuş durumda.
Hali hazırda nispeten kısıtlı bir şekilde uygulanan Dumansız Hava Sahası Uygulaması da genişletilecek.
Bu kapsamda AVM, Havaalanı, Kamu Binaları gibi geniş kitlelere hizmet sunan yerlerin Giriş ve Çıkış kapılarının önlerinde tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesine yönelik daha güçlü önlemler alınacak.
Çocuk parkları ve yürüyüş yolu gibi spor için ayrılmış̧ alanlar ile ibadethanelerin açık alanlarında tütün ürünü kullanımının önlenmesine yönelik yasal düzenleme yapılacak.
Hastanelerin, restoran, kafe ve diğer işletmelerin, üniversite kampüslerinin, havuz ve plajların açık alanlarında tütün ürünü kullanımını kısıtlamaya yönelik düzenlemeler hayata geçirilecek.
Kamu kurum kuruluşlarında ihlale rastlanılması halinde ihlalin yaşandığı birimin amirine müeyyide uygulanmasına yönelik yasal düzenleme yapılacak.
Öte yandan satış̧ noktalarındaki her türlü reklam promosyon ve sponsorluk faaliyetlerinin önlenmesi için tütün ürünü satış̧ ve sunumuna saat ve gün sınırlaması getirilmesi planlanıyor.
Daha önce 18 Yaşından Küçüklere Tütün ve Türün Ürünü Satışını yasaklayan kanunda yapılacak olan değişiklikler ile sınır 21 Yaş olarak belirlenecek.
Bu sayede 21 Yaşından küçük bireylere Tütün ve Tütün Ürünlerinin satışının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Denetlemelerin de arttırılması ve yaşı küçük olan bireylere satış yapan noktaların belirlenerek gerekli cezai işlemlerin yapılması da süreç kapsamında kendisine yer bulmuş durumda.
2018 – 2023 Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı kapsamında alınacak olan bazı önlem ve hayata geçirilecek olan düzenlemeler şu şekilde.