Mahkemelerde Uzlaştırmacı olarak tek bir uzlaştırma işlemi için 700 TL’ye kadar kazanç sağlamanıza imkan sağlayan Uzlaştırmacı Eğitimi nedir? Nerelerden alınır ve Nasıl uzlaştırmacı olunur? İşte tüm soruların cevapları…
Mahkemelerde Uzlaştırmacı olarak tek bir uzlaştırma işlemi için 700 TL’ye kadar kazanç sağlamanıza imkan sağlayan Uzlaştırmacı Eğitimi nedir? Nerelerden alınır ve Nasıl uzlaştırmacı olunur? İşte tüm soruların cevapları…
05.08.2017 tarihli ve 30145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği m.51 uyarınca “Uzlaştırmacı Eğitimi” alarak Uzlaştırmacı olabilirsiniz ve mahkemeler tarafından size atanan görevler için ödeme alabilirsiniz.
Resmi Gazetede yayınlanan metin ile birlikte Uzlaştırmacı eğitimi; üniversitelerin hukuk fakülteleri, Türkiye Barolar Birliği veya Türkiye Adalet Akademisi tarafından verilir.
Uzlaştırmacı temelde mağdur ile sanık arasındaki iletişimi kuran, Mahkeme sürecinden önce iki tarafı belirli bir paydada buluşturan ve mahkeme süreçlerini tek celseye düşüren kişilerdir.
Detaylı olarak tanımlayacak olursak suça maruz kalarak mağdur konumda bulunan kişi ve şüpheli konumda bulunan sanık ile beraber çalışarak, içinde bulunulan mevcut sorunlu durum alanında çalışma ve adalet sistemi çerçevesinde çözüm oluşturma yoluyla yeterlilik kazandırma sürecidir.
Uzlaştırmacı Eğitiminde ise Uzlaştırmacı olarak görev yapmak isteyenlere bu konuda hangi süreçleri izlemeleri gerektiği, yasal süreçlerin nasıl yürüdüğü gibi birçok bilgi verilmektedir.
Uzlaşmanın amacı, suçlu konumundakilerin kendi işledikleri suçun sonuçlarını görerek anlamaları ve suçun mağduru ile suçu işleyen kişi arasında iletişimin sağlanabilmesidir.
Uzlaştırmacı sisteminde; eğitimli uzlaştırmacılar aracılığı ile her iki tarafın da anlaşmaya varması sağlanarak adalet sisteminin işbirliğine dayalı çözüm üretmesi söz konusudur. Uzlaşmada, hem mağdurun zararının giderilmesi hem de suçu işleyenin topluma entegrasyonu söz konusudur. Katılım her iki tarafın da gönüllülük esasına dayalıdır ve uzlaştırma sürecinde gizlilik ilkesi esastır.
Sorunun cevabı Hayır. Öncelikle eğitimi almalı ve bitirmelisiniz. Daha sonrasında almış olduğunuz sertifika sayesinde Uzlaştırmacı Sınavına girecek ve buradan aşacağınız Geçer Not sayesinde Uzlaştırmacı olarak görev yapmaya başlayabileceksiniz.
Eğitimi almadan sınava giriş hakkınız ne yazık ki bulunmamaktadır. Bu sebeple de eğitim bu işin ilk zorunlu basamağıdır.
Eğitime katılabilmeniz için aşağıdaki fakültelerden mezun olmuş olmanız şartı aranmaktadır.
İlgili fakültelerin ÖRGÜN veya AÇIK ÖĞRETİM Fakültelerinden mezun olmanız ve HUKUK derslerinden mezun olmanız ve aşağıdaki Hukuk Derslerinden En Az 2 Tanesini almış olmanız gereklidir.
Eğitim 36 saat Teorik ve 12 Saat Uygulama olacak şekilde toplamda 48 saat olarak tamamlanmaktadır.
Uzaktan Eğitim yoktur. Eğitimin tamamı Yüzyüze yapılmaktadır.
Uzlaştırmacı Eğitiminin sonunda, eğitimlerini başarı ile tamamlayan uzlaştırmacı adaylarına eğitimi tamamladıklarına dair katılım belgesi verilecektir.
Sakarya Üniversitesi Uzlaştırmacı Eğitimi ücreti 1.000 TL olarak belirlenmiştir. 30 Başvuru ve daha üstü için her ilde eğitim verilecektir.
Selçuk Üniversitesi Uzlaştırmacı Eğitimi ücreti 1.350 TL olarak belirlenmiştir.
Ankara Üniversitesi Uzlaştırmacı Eğitimi ücreti 1.000 TL olarak belirlenmiştir. Kendi üniversitesi öğrenci, mezun ve personellerine ücret 800 TL’dir
İstanbul Aydın Üniversitesi Uzlaştırmacı Eğitimi ücreti 1.200 TL olarak belirlenmiştir.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Uzlaştırmacı Eğitimi ücreti 1.200 TL olarak belirlenmiştir.
Özyeğin Üniversitesi Uzlaştırmacı Eğitimi ücreti 1.200 TL olarak belirlenmiştir.
İstanbul Üniversitesi Uzlaştırmacı Eğitimi ücreti 1.100 TL olarak belirlenmiştir. Kendi öğrenci, mezun ve personellerine 1.000 TL
İstanbul Şehir Üniversitesi Uzlaştırmacı Eğitimi ücreti 1.200 TL olarak belirlenmiştir.
Uzlaştırmacı için süreçler Mahkeme tarafından yönlendirilir ve Uzlaştırmacı bu süreci kabul veya reddedebilir.
Kabul edilen süreçlerde ücretler şu şekilde işlemektedir. (2017 yılı için geçerlidir.)
2 – 3 kişinin uzlaştırılması durumunda | 300 – 400 TL |
4-6 kişinin uzlaştırılması durumunda | 400 – 500 TL |
6-10 kişinin uzlaştırılması durumunda | 500 – 600 TL |
10 ve daha fazla kişinin uzlaştırılması durumunda | 600 – 700 TL |
Uzlaştırma sürecinin teklif aşamasında olumsuz sonuçlanması hâlinde | 100-150 TL |
2-3 kişinin taraf olması durumunda | 150-200 TL |
4-6 kişinin taraf olması durumunda | 200-250 TL |
6-10 kişinin taraf olması durumunda | 250-300 TL |
10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda | 300-350 TL |
Uzlaştırma Bölümü;
İletişim Bölümü;
Müzakere Teknikleri Bölümü;